Amerikan Kültürü ve Edebiyatı (İngilizce) - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 69
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi DİL
Program İçeriği

1998 yılında kurulan Haliç Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü, Amerikan kültürü ve edebiyatının başlangıcından günümüze dek gelişimini hem bölüm dersleri, hem de diğer üniversitelerle birlikte düzenlenen konferans, seminer ve sanat etkinlikleri aracılığıyla öğrencilere tanıtmayı amaçlamaktadır.

Bölümümüzün programı ilk iki yıl kültür ve edebiyat öğretiminin temelini oluşturan dil dersleri ile Mitoloji ve Eleştiri Kuramları gibi genel edebiyat derslerini içermektedir. Bu derslerin yanı sıra öğrencilerin ilgi alanlarına göre seçebilecekleri alan dışı seçmeli dersler de öğretim programımıza dâhil edilmiştir.  Son iki yılda ise değişik etnik guruplardan oluşan çok kültürlü Amerikan toplumunun tarihini, sosyo-kültürel özelliklerini ve edebiyatını tarihsel, kültürel ve kuramsal boyutlarıyla derinlemesine inceleyen derslerle mesleki uzmanlaşmaya yönelik çeviri ve seçmeli alan dersleri yer almaktadır.  

Bölümümüzün eğitim dili İngilizce olduğu için öğrencilerimizin ileri düzeyde İngilizce bilmeleri önem taşımaktadır. Bu nedenle İngilizce seviyesi düşük olan öğrencilerimizin bir yıl hazırlık eğitimi almaları zorunludur. Hazırlık muafiyet sınavında başarılı olan öğrenciler ise doğrudan 1. sınıfa başlayabilmektedirler.

Yurtiçi ve yurtdışından üniversiteler ile işbirliği yapma gerekliliğiyle yola çıkan bölümümüzün Polonya, İtalya, Portekiz, İspanya, Litvanya gibi ülkelerden çok sayıda üniversite ile Erasmus anlaşması bulunmakta ve bu anlaşmalar çerçevesinde öğrenci ve öğretim elemanı değişimleri düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. 

Vizyon

İngilizceye hâkim, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı alanında kültürlerarası okumalarla, yaratıcı, eleştirel, çağdaş bir eğitim vererek topluma nitelikli kişiler kazandıran bir bölüm olabilmek.

Misyon

Öğrencilere Amerikan Kültürü ve Edebiyatının başlangıcından günümüze dek süregelen gelişimini geniş bir akademik bakış açısıyla vererek, onların Amerikan Kültürü’nün yanı sıra, kendi kültürüne ve tarihine de karşılaştırmalı bir bakış açısıyla yaklaşabilen, analitik ve eleştirel düşünme becerisine sahip yaratıcı bireyler olmalarını sağlamak.

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümünün Dış Paydaşları

• Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyeleri ve Öğretim Elemanları
• Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü Mezun Öğrencileri
• Maltepe Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Prof. Dr. Aysu Aryel ERDEN
• İstanbul Üniversitesi İngilizce Mütercim-Tercümanlık Bölümü Prof. Dr. Alev BULUT
• İstanbul Bilgi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özden SÖZALAN
• İstanbul Bilgi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Doç Dr. İnci BİLGİN TEKİN
• İstanbul Üniversitesi İngilizce Mütercim-Tercümanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe ECE
• İstanbul Aydın Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Doç. Dr. Gamze SABANCI UZUN
 

Program Başkanı / Bölüm Başkanı
Dr.Öğretim Üyesi Maryam NAJAFIBABANAZAR
Koordinatör Yardımcısı
Arş.Gör. Deniz CANSU DENIZ
Fakülte Sekreteri / Enstitü Sekreteri
Bölüm Sekreteri Fatma Mehlika YÜKSEL
Tarihçe
1998’de kurulan Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünün temelleri, başlangıcından günümüze dek Amerika’nın kültürel, tarihsel ve edebi dönemlerini ve gelişimini öğrencilere tanıtmak adına eğitim dili İngilizce olacak şekilde atılmıştır.

Lisans programımız sadece Amerikan Edebiyatı derslerini kapsamakla kalmayıp aynı zamanda öğrencileri, deneyimli öğretim kadrosuyla İngiliz Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Çeviri Çalışmaları, Dilbilim ve Kültürel Araştırmalar sahalarında da zenginleştirmektedir.

2012 yılından itibaren Bologna Süreci çalışmaları kapsamında program değişikliği yapılmış, ulusal kredi sisteminden Avrupa Kredi Sistemi (AKTS)’ne geçilmiştir.
Kazanılan Derece
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölüm müfredatının ilk iki yılını tamamlayanlar Ön Lisans derecesi, müfredatın tümünü tamamlayanlar ise "Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Lisans derecesi" alırlar.
Kabul Koşulları
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’ne kayıt olmak isteyen adayların ÖSYM’nin düzenlediği merkezi yerleştirme sınavını kazanmaları ve herhangi bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olmamaları şartı aranmaktadır. ÖSYM’nin düzenlediği sınavda DİL-1 puanları ve tercih sıralarına göre yerleşmeye hak kazanan adayların ÖSYM’nin ve Üniversitenin belirlediği kayıt tarihleri arasında, kayıt kılavuzunda ve Üniversite tarafından istenen belgeler ile bizzat veya belirledikleri vekilleri aracılığıyla Üniversitenin ilgili birimine başvurarak kesin kayıtlarını yaptırırlar. Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Üniversitenin ön lisans ve lisans eğitim-öğretim programlarına öğrenci kabulü; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav sonuçlarına veya YÖK kararlarına göre yapılır.
Üst Kademeye Geçiş
Mezunlar gerekli şartları sağladıkları takdirde kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
1) Kayıtlı oldukları eğitim ve öğretim programının öngördüğü yükümlülükleri başarı ile tamamlamış olmak.
2)İki yıllık ön lisans programları için 120, dört yıllık lisans programları için 240, lisans ve yüksek lisans derecelerini birlikte veren beş yıllık programlar için 300, altı yıllık programlar için 360 AKTS kredisini tamamlamak. 
3) Eğitim ve öğretim programının gerektirdiği tüm zorunlu ve seçmeli derslerden başarılı olmak. 
4) En az 2,00 AGNO sağlamış olmak. 
5) Üniversite ile ilişiği kesilmemiş olmak.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölümümüz öğrencileri mezun olduktan sonra İngilizce Öğretmenliği Sertifikası alarak İngilizce öğretmeni olarak çalışabilmekte, çevirmenlik yapabilmekte, çokuluslu şirketler, reklam ve halkla ilişkiler, turizm, medya, basın-yayım ve diplomasi alanlarında çalışma olanağı bulabilmektedir. Akademik uğraşlarını sürdürmek isteyen öğrencilerimiz ise yüksek lisans eğitimlerine yurt içi ve yurt dışında bulunan çeşitli üniversitelerde devam edebilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Haliç Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı (İngilizce) bölümü öğrencilerinin başarı durumları “Haliç Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” hükümlerine göre belirlenmektedir.

1. Başarı notu; öğrencilerin yarıyıl/yıl içi etkinlikler ile yarıyıl/yılsonu sınavından aldıkları notların öngörülen ağırlıklara göre hesaba katılmasıyla belirlenen ham başarı notunun 4’lük not sistemindeki karşılığını ifade eder.

2. Birimlerde; seviye tespit sınavları ile yabancı dil ve Türkçe hazırlık sınıfları dışında başarı notu, bağıl değerlendirme yöntemine göre hesaplanır. Bir dersten başarı değerlendirmesine alınabilmek için

a) Yarıyıl sonu veya bütünleme sınavlarından; sınıf geçme sistemi uygulayan birimlerde, kurul/komite derslerinden en az 50 puan, diğer derslerden en az 60 puan, diğer birimlerde ise en az 50 puan alınması
b) Başarı notunun, sınıf geçme sistemi uygulayan birimlerde en az 60, diğer birimlerde en az 50 olması zorunludur. Bu şartları sağlayamayanlar başarısız sayılarak değerlendirme dışı tutulurlar.

3. Bir dersteki başarının ölçülmesinde; o derse ait yarıyıl içi ara sınavlar, ek sınavlar, arazi ve işyeri çalışması, uygulama, ödev, proje, atölye, seminer, devam, laboratuvar ve benzeri yarıyıl içi çalışmaları; ders değerlendirme notunun %40’ını oluşturur. Yarıyıl içi çalışmaların türleri, bunların ve yarıyıl sonu sınavı notunun ders başarı notuna katkısı, dersi veren öğretim elemanı tarafından her yarıyıl derslerinin başlangıcında öğrencilere duyurulur. Derslere ilişkin tüm yarıyıl içi çalışmalarının ve yarıyıl sonu sınavlarının notları ilân edilir.

4. Mutlak değerlendirme sisteminde kaldırılmış olup, bağıl değerlendirme sistemine geçilmiştir.

a) Bir dersin ara sınavlarına girebilmek için öğrencinin ders kaydını tamamlamış ve öğretim elemanı tarafından dönem başında ilan edilen hususları yerine getirmiş olması gerekir. Bunları yerine getirmeyen öğrenciler vizesiz olarak kalırlar.
b) Yarıyıl sonu sınavına girebilmek için ise devam zorunluluğunu yerine getirmiş olmak, ara sınav notuna sahip olmak ve vizesiz olmamak gerekir. Final sınavına giremeyen öğrenciler ara sınavda olduğu gibi 5 iş günü içerisinde mazeret sınavı başvurusu yapabilirler.
c) Bütünleme sınavına devamsızlıktan kalmayan ve vizesiz olmayan öğrenciler girebilir. Final sınavına girmeyen öğrencinin bütünlemeye girmeye hakkı yoktur. Final sınavına girmeyip mazeret sınavına başvuran öğrenciler ancak bütünlemeye girebilir. Final sınavından FF ile kalan öğrenciler DD ve DC alıp not yükseltmek isteyen öğrenciler bütünlemeye girebilir.

5. Mezun durumundaki öğrencilere not yükseltme sınavı kaldırılmıştır.

6. Not ortalaması üst üste iki defa 2.00 altında kalan öğrencilerin, bitirdiği yarıyıl ve bir önceki yarıyıla ait DC veya DD notu olan derslerini tekrarlamaları gerekmektedir.

7. Başarısız olunan seçmeli dersin yerine muadili başka bir seçmeli ders alınabilir. Ancak yerine alınan seçmeli dersten başarılı olunduğunda; öğrencinin başvurusuyla en fazla üç ders not çizelgesinden silinir ve ortalamaya katılmaz.

8. Başarı notu derecelerinin puan ve harf karşılıkları aşağıda verilmiştir:

Başarı Notu Harf Notu Anlamı Not Aralığı
4,00 AA Mükemmel 90-100
3,50 BA Çok İyi 80-89
3,00 BB İyi 70-79
2,50 CB Orta 65-69
2,00 CC Yeterli 60-64
1,50 DC Koşullu Başarılı 55-59
1,00 DD Koşullu Başarılı 50-54
0,00 FF Başarısız 0-49
0,00 NA Devamsız 0

9. Dokuzuncu fıkrada belirtilen başarı notları harflerinin dışında, öğrencilerin bir dersteki durumları sayısal değeri olmayan harflerden aşağıdaki gibi belirlenir:

a) NA (Devamsız): Devamsızlık nedeniyle başarısız olunan dersler için verilir ve ortalama hesaplarında kredili dersler için FF, kredisiz dersler için U notu gibi işlem görür.
b) I (Eksik): Öğrencilerin derste başarılı oldukları halde, özürleri nedeni ile ders için gerekli olan staj, proje, ödev, laboratuvar deneyleri ve benzeri çalışmaları tamamlayamamaları durumunda verilir. Bu harfin verildiği öğrencilere, sınav döneminin bitiminden sonra en çok on beş gün içinde eksikliklerini tamamlayarak bir not verilmesi zorunludur. Aksi halde, I harfi FF notuna dönüşür.
c) Stajlara ilişkin S, U ve P harf notları kaldırılmıştır. Başarılı (G) veya başarısız (K) olarak notlandırılır.
ç) T (Transfer/muaf): Başka bir yükseköğrenim kurumundan daha önce alınan ve denkliği ilgili yönetim kurulu tarafından kabul edilerek muaf sayılan dersler için verilir. DD ve DC harf notlarına muafiyet işlemi yapılmaz.

10. Öğrencilerin intibakları sırasında veya bir başka eğitim kurumunda aldıkları sayısal notlarının değerlendirilmesinde, bu maddede belirtilen harf notları ve kat sayıları esas alınır.

11. Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.



https://obs.halic.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=64&lang=tr